• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

Verslag 4de publieksmoment – Tour de ENCI: The Gates are Open

Karel Dicker & John Vincken

 

Afgelopen 17 en 19 mei heeft deelnemend kunstenaar Karel Dicker samen met John Vincken, zijn partner in ‘OVERGANGSZONE’, een rondleiding op het fabrieksterrein van de ENCI verzorgd. De eerste rondleiding vond plaats op woensdagmiddag 17 mei, de eerste tropische dag van het jaar. Op deze zonnige dag werd de rondleiding bezocht door een grote groep nieuwsgierige kinderen. Ook was het de eerste dag dat de opengestelde overgangszone in de groeve druk bezocht werd door zonaanbidders en strandgasten die verkoeling zochten. Dit bezorgde leuke plaatjes: kleine kinderen in veel te grote knalgele hesjes naast een enorme machine, en kinderen met hun hoofdje verzonken in een witte helm uitkijkend over het nieuw aangelegde strand!

 

Deze rondleiding heeft Karel in het leven geroepen om inzicht te geven over een minder bekend stuk van de ENCI, een stuk waar je normaliter nooit komt: de fabriek. Het doel van dit publieksmoment was om het publiek op een toegankelijke manier bewust te laten worden van de ruige industrie die de samenleving tot stand heeft gebracht. Juist de ervaring ter plekke en het zien van de enorme schaal en maat, maakte veel indruk op de kinderen. Er was veel belangstelling en de kinderen stelden goede vragen over het proces van de cementproductie. 

 

Terugkijkend op deze twee middagen hoopt Karel dat er bij het transitieproces nog eens goed nagedacht wordt over het behoud van de fabriek, zodat ook de komende generatie zich nog kan verwonderen over hoe de ENCI een omgedraaide piramide uit het mergel heeft gegraven.