• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

5e Publieksmoment: Van Lars tot alledaags fossiel

Jongensdroom van mythische proporties

In het kader van ‘OVERGANGSZONE’ ontwikkelt Charlotte Lagro een videokunstwerk dat is geïnspireerd door de opmerkelijke vondst van een Mosasaurus door de toen 14-jarige Lars Barten. Lars vond dit uiterst zeldzame fossiel in 2015 met zijn vader Jos tijdens een excursie in de ENCI-groeve. Op 18 juni nodigt Charlotte u uit om samen met haar kennis te maken met Lars en het naar hem vernoemde fossiel in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht (http://nhmmaastricht.nl/home.html). Lars en Jos geven toelichting over hun vondst van en het onderzoek naar de 66,5 miljoen jaar oude Mosasaurus ‘Lars’, een proces waar ze zelf nauw bij betrokken zijn. Met de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) is Lars ook nog vaak te vinden in de ENCI groeve, altijd op zoek naar nieuwe spannende ontdekkingen. Hoe voelt het voor een jonge tiener om op deze manier geschiedenis te schrijven? En waar komt deze bijzondere fascinatie en obsessie voor de groeve en haar fossielen vandaan? We spreken met Lars en Jos over de magie van het tijdreizen in de ENCI groeve.

De leesbare verschijning van tijd

De leesbare verschijning van tijd, zoals weerspiegeld is in de fossielen en kalkafzettingen in de ENCI-groeve is een uitgangspunt voor de stadswandeling die op 18 juni zal plaatsvinden. Maastricht is opgebouwd uit allerlei soorten natuursteen, zoals mergel, hardsteen, kalksteen en vuursteen. Deze zijn gebruikt voor gevels van gebouwen en sierbestrating. In sommige gesteenten zijn fossielen te zien, zoals doorsneden van schelpen en allerlei soorten koralen. Het is een verbluffend feit als je erbij stilstaat dat deze dieren miljoenen jaren terug leefde. Hoe verhouden we ons hiertoe als mens? Hoe zijn deze versteende resten ontstaan en wat vertellen deze over de geschiedenis? Om hier achter te komen heeft deelnemend kunstenaar Sanne Vaassen Paleontoloog John Jagt uitgenodigd toelichting te geven op zijn eerder verschenen boek en rondleiding; ‘Maastrichter Steen, -een wandeling langs natuursteen in de binnenstad van Maastricht.’ Hij zal toelichting geven over de opbouw en de geologische periode van het materiaal en ons meenemen door verschillende lagen en tijden die te vinden zijn in de binnenstad van Maastricht.

 

Meld je nu aan voor de Tour

Datum: zondag 18 Juni

Locatie: Natuur Historisch Museum: hoofdingang/receptiebalie

Tijd: Verzamelen om 12:45, Tour begint om 13:00 uur.

  1. In het Museum: 13.00 u.: Ontmoeting met Lars circa 45 min, aansluitend
  2. Stadswandeling: 14.00 u.: circa 90 min.

Deelname: GRATIS
N.B.: Mocht u een Museumjaarkaart hebben, dan verzoeken we u die te tonen bij de receptiebalie