• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

Maarten Davidse

* 1987, NL
Maarten Davidse observeert; Hij kijkt hoe de wereld in elkaar steekt en hoe jij en ik daar mee om gaan. Hij laat ons ook zelf kijken; Zijn, vaak interactieve, installaties scheppen een tijd en plaats die ons met ons eigen handelen confronteert.  In zijn recente werk maakt hij voornamelijk gebruik van digitale media en interactieve video's.  

Na vele samenwerkingen in het verleden met onder andere theatermakers, dichters, schrijvers en andere kunstenaars, werkt hij nu samen met de uitvoerend architect van het ENCI-gebied, David Rademacher. Met zijn hulp gaat Maarten opzoek naar de meest gewone en onopvallende gebeurtenissen in de overgangszone.
Het ontwikkelen van een breed gedragen transformatieplan voor het ENCI-gebied heeft nogal wat voeten in de aarde. De vijf partijen die dit plan vormgeven zijn de Provincie Limburg, gemeente Maastricht, ENCI, Natuurmonumenten en Stichting Sint Pietersberg Adembenemend. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 2 miljoen mensen. Sinds de eerste geruchten over het stil leggen van de mergelwinning in de Sint Pietersberg zijn er vele ontwerpen en ideeën de revue gepasseerd. Soms gebeurde dit via inspraak avonden of georganiseerde workshops, maar vaak ook via (social)media. Iedereen projecteert zijn of haar eigen visie op dit gebied. Logisch, want alles is nog mogelijk zolang de transformatie niet compleet is.
Social media observaties en ingezonden ontwerpvoorstellen.
Op Wikipedia wordt al sinds 2003 aan een pagina over de ENCI gewerkt. Meer dan 60 mensen hebben samen tot nu toe, over een periode van 13 jaar, in 2 A4’tjes de ENCI beschreven. 2 A4tjes als eindresultaat lijkt natuurlijk niet zoveel. Maar als je de ontstaansgeschiedenis van deze pagina bekijkt kom je tot een andere conclusie. Sinds het begin hebben er meer dan 180 versies online gestaan. Heel veel informatie is verwijderd of veranderd, en dat is niet terug te zien in het eindresultaat. De huidige Wikipedia-pagina is, net als het transformatieplan van de ENCI-groeve, een compromis.

Om een goed beeld te krijgen van alle energie die in de Wikipedia-pagina is gestoken heb ik de geschiedenis maar eens uitgeprint. 572 pagina’s die onzichtbaar worden als we genoegen nemen met het eindresultaat.
Social media observaties en ingezonden ontwerpvoorstellen.
Net als op Wikipedia is er in het transformatieplan van de ENCI-groeve maar ruimte voor een klein deel van alle voorstellen en ideeën. Om meer ruimte te creëren voor alles wat er gebeurd in en om de ENCI-groeve ben ik opzoek naar documentatiemethoden die ruimte bieden voor interpretatie. In tegenstelling tot de huidige documentatie die vooral een ideaal oplegt.
Op de dag dat de groeve voor het eerst werd opengesteld voor publiek, en 24uur daar voor, heb ik uur lang alle gebeurtenissen beschreven. In onderstaande video heb ik beide momenten naast elkaar gelegd.