• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

Karel Dicker

* 1989, NL
De werken van Karel Dicker kunnen worden gedefinieerd als ontwerpen van utopische steden. Hij plaats zichzelf hiermee in een rijke traditie van architecten en denkers die op zoek gingen naar andere organisatiemodellen voor onze steden en daarmee de samenleving. De intense aanwezigheid van de mens op deze aarde vormt een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk, als ook de manier waarop menselijke activiteit deze planeet beïnvloed. Zijn maquettes van zwevende steden pleiten ervoor om zoveel mogelijk ruimte voor de natuur te laten.

Het ENCI-gebied en haar ontwikkelingen vormen een interessante insteek voor Karel Dicker’s onderzoek. De bijna utopische plannen voor de Overgangszone hebben veel raakpunten met zijn praktijk. Bij het eerste contactmoment met Tony de Haan van Natuurmonumenten werd Karel’s interesse gewekt in de filosofie achter een zo'n groot man-made project als de ENCI. De Overgangszone is een gebied, waarin nieuwe natuur gecreëerd wordt en met deze insteek wenst Karel te werk te gaan.
In samenwerking met ‘OVERGANGSZONE’ en SOME doet Karel Dicker onderzoek voor zijn project bij de ENCI-fabriek. Wat gebeurt hier? De ENCI gaat stoppen met graven. En wel in 2018. Of dat goed of slecht is laat Karel liever in het midden. Samen met zijn partner in het project John Vinken, werkzaam bij de ENCI en ENCI-groevegids (http://www.encigroevegids.com/), geven ze tweemaal een exclusieve rondleiding op het fabrieksterrein.

Kom en ervaar de echte zware industrie op zijn rauwst. Wandel met ons door het industrieel erfgoed van ‘Mestreech’ en luister naar de geschiedenis van de fabriek. Voel de hitte van de kolossale oven. De warmte straalt over je heen terwijl je de enorme stalen ovenbuis kunt aanschouwen.

De ENCI heeft de afgelopen honderd jaar Nederland en buurlanden voor een groot deel van cement mogen voorzien. Maar een deel van het productieproces wordt uit bedrijf genomen en daarmee verdwijnen enkele gigantische machines en installaties waaraan onze stoere mannen hun lief en leed hebben gegeven. Deze voor de twintigste-eeuw kenmerkende industrie kan onze kinderen veel leren over de tijd die we moeizaam proberen achter ons te laten.

Dus, neem je kinderen mee en maak er een gezellig en leerzame dag van. We eindigen met een versnapering in Chalet d’n Observant.

Reserveer hier uw kaarten