• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

'PIONEERS'

Eerste ontmoetingen in kunst, natuur en archeologie rondom het ENCI-gebied

Opening tentoonstelling in het ‘ARCHIEF’/RHCL, vrijdag 1 september 18.00 u., Maastricht,
‘PIONEERS’ is een thematentoonstelling over de fascinatie voor ontdekken, opgraven en opnieuw laten zien van datgene wat verborgen is. Tegelijkertijd laat de zichtbaarheid het verborgene ook bestaan en maakt het tastbaar en ervaarbaar. De tentoonstelling vindt plaats in het ‘ARCHIEF’/ Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), in samenwerking met het Provinciehuis (Ad Himmelreich, conservator) en de Van Eyck Academie, Maastricht. Curator: Krien Clevis.
In deze speciale tentoonstelling worden werken van kunstenaars getoond, die in en rond de plateaus van het ENCI-gebied hebben rondgestruind en werkzaam zijn geweest. Het betreft kunstenaars die in het gebied de afgelopen jaren zelfstandig projecten gegenereerd hebben, alsmede kunstenaars die in de jaren 1970 en ‘80 het grotere gebied eromheen ontdekt hebben en op hun wijze in kaart hebben gebracht. Het zijn de kunstenaars die letterlijk en figuurlijk in het verborgene gewerkt hebben, en die de sensatie van het ontdekken van en graven naar verborgen plaatsen gemeen hebben. Hierdoor verwerft zo'n locatie bijzondere betekenis. Het zijn de pioniers van het ENCI-gebied en de directe omgeving van de St. Pietersberg en Cannerberg; het is de eerste kennismaking van kunst met natuur, archeologie en erfgoed. Het zijn werken die tot nu toe niet of nauwelijks aan het publiek getoond zijn of in vergetelheid zijn geraakt, soms ook letterlijk ondergronds bedolven geraakt, en als een archeologische schat opgegraven. De in het project betrokken kunstenaars zijn tussen de 30 en 75 jaar. Deels zijn of waren zij verbonden aan de Van Eyck Academy, die overigens in 1988 een verwant project organiseerde onder de titel BERG BEELD. Deze aspecten bieden een historisch perspectief op de ontmoetingen in kunst, natuur en archeologie in Maastricht en omgeving, en specifiek op het ENCI-gebied. De tentoonstelling is een parallelproject aan ‘OVERGANGSZONE’ en wordt in het kader van het EAA-congres georganiseerd
Locatie: ARCHIEF/RHCL
Opening: Vrijdag 1 september 18.00 u., door Gouverneur Theo Bovens en Lex ter Braak, directeur Van Eyck Geopend tijdens de openingsuren van het RHCL, toegang gratis, te bezichtigen tot en met 3 november.
Met: Kristina Benjocky, Krien Clevis, Jasper Coppes, Bart Lodewijks, Chaim van Luit, Astrid Mingels en Rod Summers.