• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

Arts meets Science

De afgelopen weken hebben de kunstenaars van ‘OVERGANGSZONE’ het Natuurhistorisch Museum Maastricht overspoeld met bezoeken en vragen. Een wereld ging open in het aanschouwen van de kleinste naturalia, als fossiele resten van miljoenen tijdslagen. Onder de bezielende leiding van John Jagt hebben de kunstenaars de depots doorspit, en hebben talrijke vondsten gedaan. Zo verwonderde Miriam Sentler zich over de afkomst van de voorwerpen, de reis die ze hebben afgelegd en de verhalen die ze representeren, maar vooral ook bij ons oproepen. Joep Vossebeld trof in het depot heel andersoortige fossielen aan, zoals vreemde tinnen soldaatjes, waarvan ook de conservator de afkomst niet meteen kon duiden. De feitelijke ArtLab-periode mag dan wel afgelopen zijn, de vondsten en ideeën zijn te over. Ook voor de conservatoren ging er een nieuwe wereld open van (her)ontdekking en verwondering.

Nog op twee zondagen presenteren wij vier publieksmomenten. Kom kijken, luisteren, en bewandel de wereld van Emile Hermans, Maarten Davidse, Joep Vossebeld en Sanne Vaassen op 11 en 18 maart a.s. Welkom!

 

 

11 maart: Maarten Davidse en Emile Hermans ‘Festival of the Imagination’ & ‘Crazy how nature make dat’.

Festival of the Imagination

Op zondag 11 maart zal Maarten Davidse een lezing geven over waarom het een goed idee is om de transformatie van de ENCI-groeve niet af te ronden. In plaats daarvan stelt hij voor om de groeve voort te laten bestaan in een voortdurende staat van wording. Om dit te realiseren presenteert hij drie concrete handvaten, namelijk een contract, een festival en een monument.

‘Crazy how nature make dat’

Emile Hermans neemt op die middag het stokje van Maarten Davidse over. Emile heeft zich toegelegd op de nalatenschap van Robert Garcet (kunstenaar, architect, schrijver en filosoof (1912-2001), met name diens vondst van de Thebah; een prehistorische en verloren cultuur, aldus Garcet. Hermans presenteert zijn beeldend onderzoek, waarin Garcet’s controversiële uitspraken opnieuw aan bod komen. In samenwerking met het NHMM en Musée du Silex, Eben-Ezer (BE).

Publieksmoment: Festival of the Imagination & ‘Crazy how nature make dat’

Datum: 11 maart 2018

Locatie: Natuurhistorisch Museum, De Bosquetplein 7, te Maastricht

Tijd: 13:30 – 14:30 u.: Maarten Davidse ‘Festival of the Imagination’, 15:00 u.: Emile Hermans ‘Crazy how nature make dat’,

Reserveren: museum@maastricht.nl

Deelname: Normale entreeprijzen museum, museumjaarkaart gratis

 

 

18 maart: Joep Vossebeld en Sanne Vaassen ‘Een evolutietheorie voor de inhoud van een bureaulade’ & ‘Ode’

 

Op zondag 18 maart start het publieksmoment met Joep Vossebeld. Joep heeft onderzoek gedaan naar fossielen, waarbij hij uitgaat van ‘fossielen’ als verzamelnaam voor alle objecten die door toeval in de tijd bewaard zijn gebleven. Behalve de (geologische) fossielen, zoals het museum die toont, kunnen het ook voorwerpen zijn die eeuwenlang op zolders verstoffen, stukjes papier die achter de verwarming vallen, of onooglijke schuurtjes in het veld. Vossebeld zoekt naar antwoord op de vragen: “Welke fossielen ontstaan er uit onze tijd? Produceren wij fossielen en op wat voor manieren gebeurt dat? Waar zou je deze in de toekomst kunnen vinden?” Op zondagmiddag presenteert Joep Vossebeld zijn fossielen-inventarisatie, die hij aantrof in het museum.

Vervolgens neemt Sanne Vaassen u mee naar de tuin van het NHMM. Sanne Vaassen en natuurkenner Nigel Harle hebben in het kader van ‘OVERGANGSZONE’ een audiotour door de Museumtuin ontwikkeld – een ode in de vorm van vertellingen over de Zuid-Limburgse natuur en flora en over deels verborgen wonderlijke wereld in deze tuin die niet direct zichtbaar zijn. Tevens wordt tijdens het ArtLab Vaassen’s 3D-animatie over de jaarringen van een schelp permanent getoond.

De tuin van het NHMM is meer dan honderd jaar geleden ontstaan, bij de oprichting van het museum in 1913. Ze bestaat uit twee delen. ‘De Wevertuin’, de wilde plantentuin, is vernoemd naar August De Wever, huisarts te Nuth en medeoprichter van het museum. De Wever was een zeer bedreven natuurkenner die zijn leven heeft gewijd aan de studie van de wilde flora van Zuid-Limburg. Met de tuin wilde hij niet alleen natuurkennis uitdragen, maar ook bedreigde plantensoorten veiligstellen. ‘De Wevertuin’ vloeit over in de Maastrichtiën tuin. Deze is genoemd naar de laatste fase van de Krijttijd, van 72 tot 66 miljoen jaar geleden, de tijd waarin de Sint-Pietersberg is ontstaan. In dit deel van de tuin staan planten die uit oudere geologische tijden stammen. Hier is de leesbare verschijning van tijd zichtbaar; verleden en heden ontmoeten elkaar. Achter alles zit een wonderlijk verhaal.

Publieksmoment: ‘Een evolutietheorie voor de inhoud van een bureaulade’ & ‘Ode’

Datum: 18 maart 2018

Locatie: Natuurhistorisch Museum, De Bosquetplein 7, te Maastricht

Tijd: 13:30 – 14:30 u: ‘Een evolutietheorie voor de inhoud van een bureaulade’, lezing Joep Vossebeld

15:00 u: ‘Ode’, rondleiding met Sanne Vaassen en Nigel Harle, Museumtuin

Reserveren: museum@maastricht.nl

Deelname: Normale entreeprijzen museum, museumjaarkaart gratis

 

 

En dan… 

Als afsluitend event van onze periode in het ArtLab in het NHMM presenteren onze kunstenaars nieuw werk tijdens de Museumnacht op 13 april. Meer info volgt te zijner tijd, maar wil je dit niet missen, koop dan nu kaarten op:

http://www.museumnachtmaastricht.nl/