• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

‘OVERGANGSZONE’, 3 september 2017 jl.

Op 3 september jl., hebben wij een zeer geslaagd en gezamenlijk Publiekmoment in de ENCI-groeve e.o. georganiseerd, waarin we de state of the art van de kunstenaars en samenwerkende stakeholders van SOME en partijen voor een groot publiek hebben getoond. Het evenement was te beschouwen als een soort MID-Manifestatie, op het midden van het anderhalf jarige durende kunst- en onderzoeksproject ‘OVERGANGSZONE’.

We telden ruim 300 bezoekers tussen 12.00 en 18.00 u., die onder de bezielende leiding van verschillende ENCI-groevegidsen en suppoosten in totaal vijf tours liepen door de groeve (3 tours door de ‘overgangszone’, 2 tours naar de Schark). Ook was er werk te zien en waren er presentaties van kunstenaars in nabijgelegen locaties: Chalet d’n Observant, de AINSI en de tennisvelden van ENCI/EPV).

De openingshandeling werd succesvol verricht door gedeputeerde Hans Teunissen, in het gezelschap van deelnemende kunstenaars en publiek (een groeiend gezelschap van 150/200 p.). De opening startte bij en in de AINSI, en duurde via een Artistic Walk ongeveer een uur tot aan de hekken van de ‘overgangszone’, waar het stokje werd overgedragen aan de deelnemers van ‘OVERGANGSZONE’ (Gladys Zeevaarders i.s.m. John Jagt (conservator NHM)). Een karavaan van publiek schaarde zich achter de deputé en verzamelde zich voor de uiteindelijke speech bij de toegang van het gebied.
’s Avonds eindigde de manifestatie met een bijzondere filmvertoning van Miriam Sentler i.s.m. Martin Poesen (kroniekschrijver van de ENCI) op de tennisvelden van ENCI, bij de St. Pietersberg.

Vanuit de media is gereageerd door de Limburger, die op 31 augustus een groot artikel hebben geplaatst (Vikkie Bartholomeus), L1 Radio heeft op 1 september een live interview afgenomen in de groeve met Gladys Zeevaarders en John Jagt, en is er door Maastricht Marketing en Week-in-week-uit aandacht besteed aan de manifestatie. Tenslotte heeft op 3 september AVROTROS voor het programma Kunstuur opnames gemaakt. De uitzending houden we nog tegoed (ergens in dit najaar). Kortom het was een overweldigend succes.

“’OVERGANGSZONE’ is een succes. Het is een mooi thema waarmee een artistieke blik geworpen wordt op een plek die niet direct gekoppeld wordt aan kunst, en zo nieuwe identiteitslagen ontwaart. Een waardevol project dus wat mij betreft.”
Menje Almekinders, Communicatie adviseur l erfgoedadviseur BOEi (Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed)

Het project wordt verder ontwikkeld naar een eindpresentatie in het nieuw te ontwikkelen Cultuurverzamelgebouw, voorlopige datum najaar 2018.

Wij zijn de samenwerkende partners en instellingen, fondsen en overheden, en niet als laatste het enthousiaste publiek, enorm dankbaar voor hun medewerking en bijdragen. Samen en mede dankzij jullie hebben we dit prachtige project kunnen ontwikkelen en uitvoeren, en op de 3 september zichtbaar gemaakt.

 

Krien Clevis
Curator ‘OVERGANGSZONE’
www.overgangszone.nl

 

[rev_slider alias=”3sept”][/rev_slider]