• English
  • Language

    • Nederlands
    • English

30 Sept. – Start van het project ‘OVERGANGSZONE’ in het ENCI-gebied

Van alle windstreken kwamen ze, de kunstenaars, de medewerkers van het ENCI-gebied en haar partners, voor het startsein van het project ‘OVERGANGSZONE’ dat het komende jaar zal plaatsvinden in het ENCI-gebied. Ongewoon initiatief, mag wel gezegd worden, om het bedrijfsleven aan de kunst te koppelen, maar wel een bijzondere combinatie. Het project is geïnitieerd door kunstenaar/onderzoeker en curator Krien Clevis in samenwerking met Peter Mergelsberg, directeur van Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME). Zij bieden een selecte groep kunstenaars voor de periode van één jaar de mogelijkheid om de transformatie van het ENCI-gebied in samenwerking met partners en betrokkenen van SOME te onderzoeken en op eigen en artistieke wijze in kaart te brengen. Deze bevindingen zullen over een jaar worden gepresenteerd in het nog te verwezenlijken ‘Verzamelgebouw’.

Daar zaten we dan, in een après-ski-achtig scenario bij Châlet d’n Oberservant, gelegen aan de rand van de mergelgroeve, ook wel ‘koel’ genoemd in de volksmond. Na de eerste kennismaking en de eerste kennismaking van de duo’s kon de middag beginnen. De meesten vertrokken met een biertje naar buiten, waar op het terras – met uitzicht over de groeve – direct de eerste gesprekken gevoerd werden. Natuurlijk onder het genot van een sigaretje. Waar iedereen precies staat na de eerste dag is nog onduidelijk, maar de eerste stap is gezet, en er zullen nog velen volgen. Een enerverend dagje was het wel.

Door: Renan Schulze